A napelemek használatára való áttérés ma már néhány év alatt megtérülő beruházás egy család számára is. A beruházást ráadásul kedvezményes kamatozású hitel is segítheti, így jelentős saját tőkét sem kell megmozgatni ahhoz, hogy valaki napelemes rendszert telepítsen a házára.

Az elmúlt évek során jelentősen csökkent a belépési korlát a napelemes rendszerek telepítéséhez. Ez alatt azt értjük, hogy egyre kisebb saját erő kell ahhoz, hogy egy vállalkozó vagy akár egy családi ház tulajdonosa megvalósítson egy ilyen fejlesztést. A napelemes rendszerek olcsóbbak lettek, az induláshoz pedig kedvezményes hitel is elérhető.

Miért éri meg a napelemes rendszer telepítése?

Az elmúlt években az energiaárak nem sokat változtak. A nemzetközi piacokon volt egy erős árcsökkenés, amiből itthon a rögzített hatósági áraknak köszönhetően semmit sem érzékeltünk. A gáz és az elektromos áram ára hosszú távon azonban biztosan emelkedni fog, senkinek sem sikerül a végtelenségig alacsonyan tartani. Felhasználóként az az érdekünk, hogy a lehető legjobban függetlenedni tudjunk a központi szolgáltatástól. Erre nem volt lehetőség, amíg elérhető energiát csak a vezetékes gáz és az állami energiahálózat tudott biztosítani. Az elérhető napenergia azonban megadja a részleges függetlenedés lehetőségét mindenki számára. Energiaszükségletünk nagy részét saját magunk is meg tudjuk termelni, így a jövőben jóval kevésbé függünk majd az állami áram- és gázáraktól.

A megújuló energiaforrásra való áttérés mindenképpen egy nagyobb induló beruházást igényel. Ezt követően azonban az üzemeltetés sokkal olcsóbb, mint a hagyományos hálózatok használata. A beruházás pár év alatt megtérül, s ezt követően nem kell fizetni az áramért.

Napelem, vagy napkollektor a jobb megoldás?

A kétezres évek elején a napelemek drágák és nehezen elérhetőek voltak, napkollektort azonban egyre többen telepítettek. Sokan a mai napig összetévesztik, s egymással felcserélhető, rokon értelmű szóként használják e két fogalmat. Pedig nagyon más területről van szó.

Nádtető és palatető kivételével a napelemek bármely tetőtípusra felszerelhetők.

A napkollektor meleg vizet termel, elektromos áramot nem. Működése egyszerű: csővezetékbe jó hőtartó folyadékot vezetünk, melyet a nap energiája felmelegít. Egy hőcserélőn keresztül aztán ezt a meleget vezetjük be a fűtési rendszerbe. A napkollektort használati melegvíz melegítésére és fűtés-rásegítésre használjuk.

A napelem ezzel szemben elektromos áramot állít elő a nap sugárzásának felhasználásával. Ezt maga a napelem panel végzi. A hozzá kapcsolódó berendezésekkel ugyanolyan elektromos áramot kapunk, mint amit az elektromos hálózat is szolgáltat. Rá is kapcsolhatjuk saját napelemes rendszerünket a hálózatra, s ilyenkor pénzt is kaphatunk az otthon termelt elektromos áramért.

A napelem rendszer működése

Az elektromos áram előállítását maga a napelem panel végzi. A panel egyenáramot termel. Közvetlenül is felhasználhatnánk, ha nem akarnánk összekapcsolni a hálózattal is. Az elektromos hálózat ugyanis váltóáramot szolgáltat, ezzel működnek az elektromos háztartási berendezéseink is. Ezért a napelem által termelt egyenáramot váltóárammá kell alakítani. Ezt végzi el az inverter nevű berendezés. Ez alakítja át az áramot és kapcsolja a hálózathoz a saját napelemes rendszert.

A napelemes rendszer telepítésekor fontos még a mérőóra cseréje. A megszokott árammérő helyett egy oda-vissza mérő órát szerel fel az elektromos szolgáltató. Ez azt is méri, amit fogyasztunk, és azt is, amit a mi napelemes rendszerünk termel, töltünk fel a hálózatra. Amikor ugyanis süt a nap, akkor egy jól megtervezett napelemes rendszer valószínűleg több áramot termel, mint amennyit elfogyasztunk. A felesleget feltöltjük a hálózatra. Éjjel pedig, amikor nem süt a nap, akkor a hálózatról fogyasztunk mi is áramot.

Napelemes rendszer használata esetén a szolgáltatóval éves elszámolásra kell áttérni. Ilyenkor elszámolunk a feltöltött és az elhasznált áram mennyiségével is. Fizetni csak akkor kell, ha az év során összesen több áramit használtunk, mint amennyit a napelemes rendszer termelt.

Hova lehet szerelni napelemes rendszert?

Egy napelemes rendszer egyszerűen telepíthető. A legnagyobb feladat a szolár panelek elhelyezése. A pontos telepítés helyét az épület és a tető tájolása alapján lehet meghatározni. A szolár paneleket ideális esetben déli, vagy dél-kelet és dél-nyugati tájolással kell elhelyezni, hogy a lehető legtöbb napfényt begyűjthesse. A napelem panelek bárhova kerülhetnek: tetőre, talajra helyezett állványra. Telepítés előtt az áramszolgáltató telepítési engedélyét be kell szerezni. A szereléshez építési engedélyt azonban nem kell kérni, csak néhány szabályt kell betartani. Például palatetőre vagy nádborítású tetőre nem engedik a panelek felszerelését.

Mekkora teljesítményű legyen a napelemes rendszer?

A napelemes rendszer szükséges teljesítményét egy energetikai felmérés határozza meg pontosan, azonban ez nem szükséges minden esetben. Háztartási keretek között, lakossági célra a maximum, melyet telepíthetünk, az 50 kW teljesítményű rendszer. Ezt a kategóriát nevezzük háztartási méretű kiserőműnek (HMKE).

Igyekezzünk úgy meghatározni a rendszer teljesítményét, hogy az kicsivel fölötte legyen a megszokott (éves átlag) energiaigényünknek. A legjobb a 20-30 százalékos túltervezés. Sokan ezt kihagyják, s a beruházási költségek lefaragása érdekében a lehető legkisebb teljesítmény mellett döntenek. Egy alultervezett rendszerrel viszont soha nem lesz elégedett a tulajdonosa. Nem fog megszabadulni a villanyszámlától sem, mert mindig plusz energiát kell a rendszerből felvennie. És nem lesz tartaléka arra sem, ha egy új gép vagy más ok miatt ( klíma beszerelés, elektromos autó töltés, stb…) tartósan megnövekedne az áramigénye.

Szeretné minden kötöttség nélkül pontosan látni, hogy az Ön házára mekkora teljesítményű napelem rendszert érdemes felszerelni és ez mekkora beruházással járhat? A napelem kalkulátor néhány adat beírásával pontosan megmutatja, hogy milyen lehetőségei vannak az Ön házán a napelem telepítésének.

A napelem rendszer áraNapelem költség kalkulátor

Napelemes rendszer telepítése során jellemzően a következő költségekkel kell számolnunk:

  • engedélyeztetési költségek 
  • az energetikus díja (nem minden esetben szükséges)
  • magának a napelemnek a költsége
  • inverter (a hatásfok a lényeg, ez a legfontosabb szempont) – a Grovatt inverter alacsony küszöbfeszültség miatt korán bekapcsol és később kapcsol le, egyszerűen többet termel
  • a tartószerkezet megépítése
  • szerelési ktsg
  • ha a beruházást hitelből finanszírozza, akkor ehhez kapcsolódóan tulajdoni lap beszerzése, közjegyzői díja.

EU támogatott kamat és kezelési költségmentes hitelből könnyedén felépíthet egy olyan napelem rendszert, mellyel jelenlegi áramfogyasztása 20-30 százalékkal is túltervezhető!

Napelem rendszer kivitelezés támogatással

Néhány évvel ezelőtt a napelemes rendszerek ára még olyan magas volt, hogy vissza nem térítendő támogatás nélkül esély sem volt a beruházás megtérülésére. Ez megváltozott. Az elmúlt években a napelemes rendszerek telepítési ára elérhető mértékűre csökkent. Átlagban egy 1 kW-os rendszer telepítése átlépte az 500 ezer forintot, ami elérhetővé teszi a telepítést a lakosság számára is minden külön állami támogatás nélkül is. A napelem panel gyártók többsége magára a solar panelre 25 éves teljesítménygaranciát vállalnak. A rendszerek ára 8-10 év alatt megtérül, s ez támogatás nélkül is gazdaságossá teszi a beruházást. 

Jelenleg (2019.03 hó) az Európai Unió által támogatott MFB0 kamat és költségmentes hitelre is megrendelheti családi háza napelem rendszerét. A kivitelezés után ne fejtsen el napelemes rendszerére online lakásbiztosítást kötni.

A napelemes rendszer bármikor bővíthető, igény esetén újabb panelek kapcsolhatók a meglévőkhöz.

Napelemes rendszerek szerelése készpénzre kedvezménnyel, vagy 10% önerő befizetésével kamatmentes hitelre!

Napelemes rendszer szerelés lakossági felhasználásra

Magyarországon is elérhető egy uniós forrásból támogatott, magánszemélyek számára költség- és kamatmentesen felvehető hitel. Jelenleg ez a legkedvezőbb támogatási forma napelemes rendszer telepítéséhez.

Az EU által támogatott hitel felvétele esetén a fejlesztéshez mindössze 10 százalék önrészt kell biztosítani. A fennmaradó összeget a beruházás megvalósítása után havi részletekben törlesztjük. Ám mivel ekkor már dolgozik a napelemes rendszer, ezért a megszokott havi energiaköltségek lényegesen lecsökkennek. Azaz a villanyszámla helyett, a havi törlesztőrészleteket fizetjük, mely általában a korábbi villanyszámla összegével egyenlő. Így a családi kasszát sem terheli meg a napelemes beruházás.  A kb. 10 éves futamidejű hitel teljes törlesztése után pedig nincs többé se hitel, se villanyszámla!

Napelemes rendszer szerelés vállalkozók részére

Vállalkozók számára időről-időre elérhetők olyan fejlesztési pályázatok, melyek támogatják a megújuló energiaforrások telepítését. Ezek a források azonban csak ritkán és nehézkesen érhetők el. A pályázatok bírálata lassú, akár több év is lehet, mire egy nyertes eljut a pályázati anyag benyújtásától a szerződéskötésig.

Vállalkozások számára ezért sokkal inkább a készpénzes telepítést javasoljuk. Nincs banki egyeztetés, nem kell pályázati bírálati vagy banki hitelbírálati idővel számolni. Készpénzes megrendelés esetén a telepítési költségekből jelentős árengedmény érhető el.

Sziget üzemű napelem rendszerek

Sokakban felmerül, hogy lehet-e teljes egészében függetlenedni az elektromos hálózattól? Van rá mód, de jelenleg csak igazán kevés esetben éri meg ez a teljes leválás. A napenergia szakaszosan érkezik és házi körülmények között nem tudjuk tárolni. Ma még nem érhetők el olyan teljesítményű akkumulátorok, melyekkel ár / érték arányban gazdaságosan tárolni tudnánk a termelt energiát. A technológia azonban rohamosan fejlődik, így a villamos áram gazdaságos tárolására is egészen biztosan születni fog hatékony műszaki megoldás.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás