Gyorshajtás büntetés kalkulátor

Mekkora büntetésre számíthatsz, ha nem vettél észre egy előre telepített sebességmérőt és túl gyorsan hajtottál be a traffipax kapu alá? A gyorshajtás büntetés kalkulátor kiszámolja a várható bírságot, és kalkulál a büntetőpontokkal is.

A gyorshajtásért kapható pénzbírság pontos összegét egyszerűen meg lehet mondani. Itt mérlegelésnek nincs helye. A gyorshajtás kiemelt szabálysértés, melynek fix tarifája van. A bírság összege két tényezőtől függ:

  • mennyi a megengedett sebesség az adott útszakaszon és
  • a megengedett sebességet mennyivel lépted túl.

Gyorshajtás büntetés táblázat

Korábban a gyorshajtás büntetési tétele a sebesség-túllépés százalékos arányától függött. Mára ezt már megváltoztatták, s fix sebességhatárokat állítottak fel. Minél nagyobb a sebességtúllépés, annál nagyobb a büntetés. A gyorshajtás büntetés legkisebb összege 30 ezer forint, maximális mértéke 300 ezer forint lehet.

A megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó rendelkezések
(a megengedett legnagyobb sebesség túllépésének mértéke km/h-ban)
Bírság összege
Ft
50 km/óra sebességig:
15 km/óra felett 25 km/óráig 30 000
25 km/óra felett 35 km/óráig 45 000
35 km/óra felett 45 km/óráig 60 000
45 km/óra felett 55 km/óráig 90 000
55 km/óra felett 65 km/óráig 130 000
65 km/óra felett 75 km/óráig 200 000
75 km/óra felett 300 000
50 km/óra felett 100 km/óra sebességig:
15 km/óra felett 30 km/óráig 30 000
30 km/óra felett 45 km/óráig 45 000
45 km/óra felett 60 km/óráig 60 000
60 km/óra felett 75 km/óráig 90 000
75 km/óra felett 90 km/óráig 130 000
90 km/óra felett 105 km/óráig 200 000
105 km/óra felett 300 000
100 km/óra sebesség felett:
20 km/óra felett 35 km/óráig 30 000
35 km/óra felett 50 km/óráig 45 000
50 km/óra felett 65 km/óráig 60 000
65 km/óra felett 80 km/óráig 90 000
80 km/óra felett 95 km/óráig 130 000
95 km/óra felett 110 km/óráig 200 000
110 km/óra felett 300 000

Ha például 100 km/h sebességgel haladsz egy főúton (ha a megengedett sebesség 90 km/h), azért még nem készül rendőrségi fotó. Ugyan túlléped a megengedett sebességet, de ez csak +10 km/h, miközben +15 km/h alatt nincs büntetés. Beérsz egy faluba ugyanezzel a tempóval, ahol a megengedett sebesség 50 km/h. Ha a falu elején ott van pl. a VÉDA traffipax kamera, már el is készült a gyorshajtási fotó, s hamarosan érkezik a 90 ezer forintos bírságról a csekk. A 100 km/h sebesség lakott területen már +50 km/h sebességtúllépésnek számít, aminek 90 ezer gyorshajtási büntetés a tarifája.

Mikor küldik ki a gyorshajtás büntetést?

A gyorshajtási bírságcsekkek már régen nem a helyi rendőrkapitányságoktól érkeznek. Az automata VÉDA sebességmérő kamerák képei két adatközpontba futnak be az országban. A Dunától keletre fekvő megyékből Vásárosnaményba, a nyugati országrészből Szombathelyre.

Fontos tudni, hogy a gyorshajtás az úgynevezett objektív felelősség hatálya alá eső szabálysértés. Ez azt jelenti, hogy ha van bizonyító erejű fénykép, akkor a bírsághoz nem kell a rendőrségnek azt vizsgálnia, hogy ki vezette az autót. A büntetést automatikusan kiállítják a gépjármű üzemben tartó nevére. Így a bírságok kiszabása rendkívül gyorsan, emberi kéz érintése nélkül megtörténik. A gyorshajtó sofőr még javában úton van, amikor már a két központ valamelyikében ki van nyomtatva és postázásra kész a nevére szóló bírságcsekk.

A traffipax hitelessége

A traffipaxok pontosan vannak kalibrálva, melyeket évente hitelesítenek, tehát a mért érték elvileg a jármű tényleges sebességét kell, hogy mutassa. Olyan készülék azonban nincs, amelyik hibahatár nélkül dolgozik. A hitelesítés sem azt jelenti, hogy az adott berendezésnek 0 százalék a hibahatára, hanem azt, hogy a mérési pontossága állandó és megismerhető.

Traffipax büntetések, gyorshajtás büntetés kalkulátor.

Gyorshajtás esetén a traffipax kalkulátorral kiszámolható a büntetés

Nos, nem hivatalos rendőrségi információk szerint az automata sebességmérők nagyjából 3 km/h hibahatárral dolgoznak és ennek megfelelően is vannak beállítva. Ez azt jelenti, hogy az 50 km/h lakott területi sebességhatárnál a készülék által mért gyorshajtás (nem hivatalosan) 68 km/h-nál kezdődik. Lakott területen kívül a mérési határ 108 km/h, autópályán 148 km/h. Amennyiben e felett van a mért gyorshajtás, csakis akkor küldik ki a gyorshajtási csekket.

Nézzünk egy példát! Ha a sebességhatár 50 km/h, a gyorshajtás bírság alsó sebességhatára +15 km/h, ha hozzáadjuk a 3 km/h hibahatárt, 68 km/h mért sebességig elvileg nem büntetnek senkit, 69 km/h-tól viszont már igen. Mondom, lehet akár városi legenda…. ha mégis megbüntetnek valakit 65 km/h-nál, senki se reklamáljon…

Fontos, hogy mindez csakis az automata sebességmérőkre és a kiküldött bírságokra vonatkozik! A rendőr akár 55 km/h sebességgel is megállíthat az 50-es táblánál. Ez is szabálysértés, amiért büntetés, helyszíni bírság is jár(hat). Az is előfordul, hogy a rendőr rácsatlakozik az automata kapu képére, s annak alapján szedi ki a forgalomból az enyhén gyorshajtókat. Az automata még nem küldene csekket, de a rendőr helyben mégis beszedi a pénzt. Joga van hozzá, mert valóban, az 5 km/h óra túllépés is szabálysértés.

Az autók kilométerórája is csal

Könnyen leellenőrizheted, hogy az átlagos autók kilométerórája 3-5 km/h sebességgel többet mutat a valós sebességnél. Ezt úgy tudod megtenni, ha mobiltelefonodra telepítesz egy térképes GPS alapú navigációs alkalmazást, mely a tényleges sebességed is mutatja. Íme itt is van kettő, Waze navigációs app android mobilra és a Waze GPS térképes navigáció iPhone-ra.

Persze erre se vegyen mérget senki, mert ezen programnak és eszköznek is van hibahatára, de a fenti állítás bizonyítására megfelel, a Waze többségében 3-5 km/h-val kevesebbet fog mutatni, mint az autó saját kilométerórája.

Fontos!
Az autó kilométerórájának pontosságát nagyban (!) befolyásolja, hogy a gyárilag előírt méretű gumiabroncsot használjuk! Ugyanis ha pl. nagyobb a gumiabroncs átmérője, nagyobb lesz a kerületi sebessége is, ezáltal a jármű sebessége is megnő. A kilométeróra pedig csak akkor mutat “pontos” sebességadatot, ha az előírt méretű gumiabronccsal közlekedsz. Ha sportosabb u.n peres gumiabroncsot akarsz a kocsidra tenni, a gumi váltóméret kalkulátorral tudod kiszámolni, hogy milyen paraméterű gumiabronccsal helyettesítheted a gyári gumit.

Az újabb, modernebb autóknál azzal is számolni kell, hogy maga a jármű sem a hagyományos, hanem GPS-alapú sebesség-meghatározással dolgozik. itt nincs eltérés a navigációs szoftver és a jármű adatai között.

Jogosítvány elvétel gyorshajtás esetén

Az intézkedő rendőr a helyszínen bevonhatja a gyorshajtó sofőr jogosítványát. A törvény pontosan meghatározza azokat az eseteket, amikor erre sor kerülhet. Az erre indokot adó megfogalmazás a „közúti veszélyeztetés”. Ha nem történt baleset, akkor a közúti veszélyeztetés mellett az ittas vezetés vagy bódult állapotban történő vezetés is elegendő indok a vezetői engedély bevonásához.

Közúti baleset esetén akkor veheti el a rendőr a helyszínen a jogosítványt, ha a gépjárművezető a közlekedési balesettel maradandó fogyatékosságot, halált okozó bűncselekményt követett el.

Gyorshajtás – előéleti pontok

A pénzbírság mellett a gyorshajtás másik büntetése az előéleti pontok (büntetőpontok) szaporodása. Erre kevesen figyelnek, hiszen látszólag nem annyira húsba vágó büntetés, mint a több tízezer forintos pénzbírság. A szaporodó előéleti pontok viszont a jogosítvány bevonásával járhatnak.

A megengedett sebesség túllépése 4-8 büntető, azaz előéleti ponttal jár. Ám ha a gyorshajtást a rendőr közúti veszélyeztetésnek ítéli, akkor már 11 (!) előéleti pont jár érte büntetésként. Ha a pontok száma eléri a 18-at, akkor bevonják az illető sofőr jogosítványát. Az így bevont vezetői engedélyt a rendőrség 6 hónap után adja vissza, de csak akkor, ha a vezető utánképzésen vesz részt.

A kapott előéleti pontok 2 év alatt elévülnek. Aki úgy érzi, hogy túl sok büntetőpontot gyűjtött és már egy kisebb gyorshajtás is veszélyes lehet a számára, az önkéntes utánképzéssel csökkentheti a pontok számát. Akinek 13-nál kevesebb előéleti pontja van, annak az utánképzés 9-cel, akinek 14-17 pontja van, annak 6-tal csökkenti a nyilvántartott pontok számát.

A gyorshajtás bírság elévülése

A hatóságnak nagyon hosszú ideje van arra, hogy az észlelt szabálysértés alapján a bírságot kiszabja. A közúti közlekedésről szóló törvény szerinti alapszabály, hogy az elévülés ideje a jogsértő cselekmény bekövetkezésétől számított 2 év. Ezen a 2 éven belül van joga a hatóságnak a szabálysértésért bírságot kiszabni.

Van ezen kívül egy másik korlátozás is. Ha a gyorshajtás miatt indult közigazgatási eljárás már megkezdődött, akkor azt 4 hónapon belül be kell fejezni.

A gyorshajtásról készült fénykép megtekintése

A gyorshajtási fényképet és az eljárás iratait kétféle módon lehet megtekinteni:

  • A közigazgatási bírság határozatában lévő telefonszámon jelezheti ezen igényét, majd a kapott tájékoztatás szerint lakóhelye, vagy székhelye szerint illetékes rendőr-kapitányságon személyesen tekintheti meg a dokumentumokat.
  • A rendőrségi gyorshajtás fotókat a https://kozigbirsag.police.hu weboldalon online is megtekintheti. A belépéshez szüksége lesz a határozat “Iratazonosító” számára és a gyorshajtó autó forgalmi rendszámának megadására is.

A gyorshajtási büntetés megfellebbezése

A gyorshajtás büntetés kiküldése után – annak kézhezvételétől számítva – a fellebbezésre 5000.- Ft illeték befizetése után 15 nap áll rendelkezésre. A határozatban le is írják, hogy mely esetekben lehet fellebbezni. Szóval ha a fenti linken megnézte a rendőrségi gyorshajtás fotókat, tehát bizonyított a sebességtúllépés, talán két esetben érdemes megfellebbezni a határozatot.

  • Ha teljes bizonyító erejű magánokirattal (pl: autó adás-vételi, vagy üzembentartói szerződéssel) tudja bizonyítani, hogy a gépjárművet korábban eladta, és a bírság kiszabása előtt már kezdeményezte a hatósági eljárást, pl.: az autó átírást.
  • Ha korábban ellopták az autót és a gyorshajtás elkövetése előtt feljelentést tett a rendőrségen és ezt dokumentummal tudja is igazolni.

Egyéb esetben teljesen felesleges a közigazgatási bírság (gyorshajtási büntetés) megfellebbezésével tölteni az időt. 

A gyorshajtási büntetés befizetése

A közigazgatási határozathoz az eljáró hatóság csatol egy postai csekket, melyen a gyorshajtási büntetés befizethető. A postai sorban állás elkerülése érdekében a hatóság kényelmi szolgáltatásként bevezette a bankkártyás fizetés lehetőségét, melyet az https://ugyintezes.police.hu/ weboldalon online, pár kattintással otthoni karosszékből kényelmesen megtehet.

Köszönöm a figyelmet, ha kifelejtettem volna valamit, kérem írják meg! Köszönöm.

Hirdetés

Autó előélet lekérdezése

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás