Mennyibe kerül a kötelező biztosítás?

A kötelező biztosítási díjak kiszámítása 2018-ban a KGFB kalkulátorokkal a legegyszerűbb. Az egyre emelkedő kötelező díjakkal szemben sok kedvezménnyel is csábítják az autós ügyfeleket a biztosítók. Sokan a legolcsóbb kötelező biztosítást keresik, mert a szolgáltatást úgysem Ők maguk, hanem a károsult kapja. Tévednek…

Mennyibe került régen a KGFB?

A kötelező biztosítás kiszámolása – 1991-ben annak bevezetésekor –  nagyon egyszerű volt, egy papír alapú táblázatból ki lehetett olvasni, hogy mennyi be kerül a kötelező biztosítás.

A KGFB díjszámítás régen sokkal egyszerűbb volt.
A KGFB díjszámítás régen sokkal egyszerűbb volt.

A kötelező biztosítás díja csak 3 dologtól függött,

  1. a gépjármű fajtájától, (mkp, szgk, tgk, autóbusz, stb…)
  2. a hengerűrtartalomtól
  3. a bónusz-málusz besorolástól

A kötelező biztosítók ma már nagyon bonyolult, sok szempontot figyelembe vevő díjszámításokat alkalmaznak, emiatt az online kötelező biztosítás kalkulátor nélkül szinte lehetetlen kiszámolni a kgfb díjat.

A kötelező biztosítás kalkulátor működése

A kötelező biztosítási kalkulátorokban először a gépjármű, majd az ügyfél adatokat, végül pedig az esetleges kedvezményekre jogosító válaszokat kell megadni. Ezt követően a kötelező kalkulátor 12 biztosító árajánlatát megmutatja, és a legkedvezőbbet kiválasztva folytatható a kgfb biztosítás kötés. Az online kötelező megkötése nem több mint 3 perc, persze ez akkor igaz, ha kéznél vannak a személyi okmányok, a forgalmi engedély, és a korábbi szerződés kötvényszáma, illetve bónusz-málusz fokozat, bankszámlaszám és még pár dokumentum.

A szerződéskötés végeztével a kötelező biztosítás kalkulátor egy Igazolás-t küld a megadott e-mail címre, melyet a forgalmi engedélyben kell tartani. Ezt követően a biztosító postai úton megküldi a kötvényt, és a csekket (vagy levonja a bankszámláról a díjat).

A legolcsóbb kötelező biztosítás

Nem a legolcsóbb kötelező biztosítás adja a legbiztonságosabb megoldást.
Nem a legolcsóbb kötelező biztosítás nyújtja a legbiztonságosabb megoldást.

Az autósok többsége a legolcsóbb kötelező biztosítást keresi, mivel úgy gondolják, hogy a szolgáltatást úgysem Ők maguk, hanem a károsult kapja. A biztosítási díjak általában tükrözik a biztosítók szolgáltatási minőségét is. Szolgáltatás az is, hogy a kötelező biztosítást kötő ügyfél megkapja-e a kötvényt, csekket, időben levonja-e a biztosító a bankszámláról a kgfb díjat.

A legolcsóbb kötelező biztosítás könnyen a legdrágább lehet, ha az ügyfél bármilyen ok miatt (pl.: nem kapott csekket) nem fizeti a kgfb-t, és a legolcsóbb kgfb biztosító törli a szerződést. Akár a B10 bónusz besorolás is elveszhet, melyet 10 kármentes év alatt lehet csak megszerezni.

A kötelező biztosítás érvényessége

A kötelező megkötése után 30 napon belül be kell fizetni az első díjat. Rendkívül fontos, hogy a folyamatos díjfizetés az ügyfél kötelessége, még akkor is, ha nem kapta meg a postai csekket, vagy nem vonta le a biztosító a bankszámláról a díjat. Ezesetben az ügyfélnek kell jeleznie a biztosítónak, hogy fizetni szeretne, de nem tud. Sürgősen be kell fizetni az elmaradt díjat, mert komoly anyagi hátrányok érhetik!

Ha nem fizeti a kötelező biztosítást

Forgalomba helyezett gépjárműre folyamatosan kell rendelkezni kötelező biztosítással. Ha nem fizeti a kötelező biztosítást rendkívül sok hátrány, és anyagi veszteség érheti az autóst

  • díjnemfizetéssel megszűnik a kötelező biztosítás
  • esetleges károkozás során nem lesz biztosítási védelem és az ügyfélnek kell kifizetni az okozott kárt (visszakövetelés)
  • elveszik a bónusz besorolás
  • a nemfizetett napokra kgfb fedezetlenségi díjat kell fizetni, melynek ára igen borsos
  • a kötelező biztosítás nélküli járművet a hatóság kivonja a forgalomból és az üzembentartót szabálysértési bírsággal sújtja.

Mennyibe kerül a kötelező biztosítás?

Számítsa ki és válaszon 12 kötelező biztosító ajánlata közül!

 

Mennyibe kerül a kötelező biztosítás?
4.8 (95%) 8 szavazat