Hogyan kell kitölteni a kék-sárga baleseti bejelentőt?

Ha Önnek egy másik autós okoz kárt, a károkozó kötelező biztosítása (kgfb) fogja kifizetni az Ön kárát. A baleset körülményeinek és a résztvevők adatainak rögzítésére szolgál az Európai Baleseti Bejelentő, más néven kék-sárga nyomtatvány. Kitöltés előtt mindenképpen olvassa el a bejelentőlap hátoldalán található “Útmutató a Baleseti bejelentő kitöltéséhez” c. tájékoztatót is.

n kell kitölteni a kék-sárga baleseti bejelentőt?Autóbaleset bekövetkezte után általában mindegyik fél feszült és ideges, ezért nagyon nem mindegy, hogy a Baleseti Bejelentő nyomtatványon mi és hogyan kerül rögzítésre.

FONTOS! Minden rovatot pontosan töltsön ki! A következő cikk hasznos tippeket ad ahhoz, hogy Hogyan töltsük ki helyesen a baleseti bejelentőt? mivel egy rosszul kitöltött kék-sárga bejelentő miatt akár a teljes kártérítésnek is búcsút inthet…

Mikor kell rendőrt hívni az autóbalesethez?

A legkisebb személyi sérülés esetén is kötelező rendőrt hívni! Az egy félreértés, hogy a kihívott rendőr majd a helyszínen eldönti a felelősség kérdését. A rendőr baleseti jegyzőkönyvet vesz fel, és pontosan rögzíti a baleset körülményeit. A helyszínen intézkedő rendőr nem fog állást foglalni. Sőt, a rendőrség később sem fog arról dönteni, hogy a balesetért kit terhel a felelősség.

Akkor mit tartalmaz a rendőrségi jegyzőkönyv?

Egyrészről pontosan rögzíti a történeteket, s mindezt hitelesen, a bíróság előtt is felhasználható módon. A rendőrségi jegyzőkönyv olyan okiratnak számít, aminek a hitelességét már nem kell a későbbiekben bizonyítani. A rendőrségi helyszínelés azonban gyakran végződik szabálysértési eljárással (helyszíni bírság, vagy feljelentés), tehát elkerülheti a bírságot, ha a károsult felek – személyi sérülés nélküli balesetben – a felelősség kérdésében a helyszínen meg tudnak egyezni és ezt a baleseti bejelentőn is egyértelműen rögzítik és aláírják.

Mindezek mellett a rendőrségi jegyzőkönyv azt fogja rögzíteni, hogy a felek megsértették-e a közlekedési szabályokat, vagy követtek-e el bármilyen más szabálytalanságot. Azt leírja a rendőrség, hogy az „A” autós nem adta meg az elsőbbséget a szabályosan közlekedő „B” autósnak. A felelősség szempontjából ez már elég egyértelmű helyzet.

Szóval a Baleseti Bejelentőt rendőri intézkedés esetén is ki kell tölteni… részleteket és hasznos tippeket a Baleseti bejelentő kitöltése című írásunkban olvashat.

Hogyan kell kitölteni a kék-sárga baleseti bejelentőt?
5 (100%) 3 szavazat